Vil bygge Europas største grønne vegg i London

Publisert

Europas største grønne vegg er under planlegging i City of London. 400.000 planter skal fange opp mer enn åtte tonn karbon i året, og produsere seks tonn oksygen.

Det er arkitektkontoret Sheppard Robson som har kunngjort planene for det de beskriver som ”Europas største levegg” for å forbedre den lokale luftkvaliteten. På hjørnet av Holborn Viaduct, et tungt trafikkert område mellom Farringdon og Moorgate i City of London, ønsker de å erstatte et eksisterende kontorbygg med et femstjerners hotell med vertikal landskapsarkitektur.

Vil bygge Europas største grønne vegg i London2.jpg

En mer levelig by
– På en så fremtredende plass som dette har vi ønsket å vise hvordan det er mulig å takle noen av Londons mest presserende miljøspørsmål, som luftkvalitet, støy og støvforurensing, sier partner Dan Burr i Sheppard Robson til dezeen.com.

– I stedet for et isolert grøntområde følte vi at en altoppslukende og integrert tilnærming ville ha størst innvirkning på de lokale miljøforholdene, lage en bedre og mer levelig by samt skape et tydelig arkitektonisk uttrykk, sier han.

Vil bygge Europas største grønne vegg i London3.jpg

Skal fange 500 kg svevestøv
Det er store dimensjoner det er snakk om i dette prosjektet. Den grønne veggen vil bli på mer enn 12.000 kvadratmeter, og de 400.000 plantene den vil bestå av skal fange opp åtte tonn karbon i året og produsere seks tonn oksygen. Den skal senke den lokale temperaturen med tre til fem grader celsius om sommeren, og forbedre den lokale luftkvaliteten gjennom å fange opp cirka 500 kg svevestøv hvert år.

Hotellet skal bygges så bærekraftig som mulig, og det vil inkorporere regnvannssamling både for vanning og for å redusere belastningen på den lokale infrastrukturen ved store nedbørsmengder.

Vil bygge Europas største grønne vegg i London4.jpg

Vekstområde for truede blomster
I intervjuet med dezeen.com forteller Dan Burr om noen av faktorene arkitektene har jobbet med under utviklingen av prosjektet.

– Vi har vært opptatt av hvordan arkitekturen kan påvirke det tette miljøet i byen. Hvordan kan et nytt bygg på en så trang tomt som dette, omringet av tett trafikk og harde glass- og murbygninger, gi en best mulig grønn påvirkning?

– I tillegg har de sosialt bærekraftige aspektene vært like viktige for oss, sier han.

Prosjektet inkluderer blant annet et nytt offentlig grøntareal, og fra takutsiktsgalleriet i ellevte etasje vil det blant annet bli en fantastisk utsikt over St. Paul’s Cathedral. På taket er det også planlagt et skjermet vekstområde for truede lokale blomstersorter.

Vil bygge Europas største grønne vegg i London5.jpg

Tips oss om norske vegger
Hva så med grønne vegger her hjemme? Hvilket bygg er det som kan skilte med tittelen «Norges største grønne vegg»?

Et raskt søk på Google kan tyde på at vi da skal til Bergen, og til BIRs bossnetterminal i Jekteviken som ble ferdigstilt i 2015/16. I alle fall publiserte både Park&Anlegg og EstateVest hver sin sak om dette bygget den gang da, og begge kåret den grønne veggen til landets største.

Den grønne veggen i Bergen ble levert av Anleggsgartnermester Wikholm AS, og i følge EstateVest er den på cirka 340 kvadratmeter og består av 17 000 stauder og busker.

Kjenner du til en større vegg? I så fall er det fint om du sender en e-post til tr@hbspr.no.

.

Illustrasjonsfotos: sheppardrobson.com / dezeen.com

Les mer om prosjektet her