En treflytting til etterfølgelse

Publisert

Strenge fredningsbestemmelser fra 2009 gjorde at Oslo kommune i midten av november måtte fjerne tre trær som ble plantet ut i Frognerparken så sent som i 2016 og 2017. I stedet for å finne fram motorsagen valgte Bymiljøetaten å flytte trærne, en operasjon som ble påbegynt allerede for to år siden gjennom rotkutting. Nå planlegges flere slike operasjoner rundt i byen, til glede for alle som er glade i trær.

- Flytting av trær er en omfattende operasjon når trærne det er snakk om er såpass store at selve flyttingen kommer i konflikt med både høyde-, bredde- og lengdebegrensningene som gjelder i Oslo-trafikken. I de tilfellene hvor slike trær av en eller annen grunn må flyttes kan det være bærekraftig å flytte dem over så korte avstander at det kun krever en kran. Utenom dette er flytting av slike trær svært kostnadskrevende og dermed lite bærekraftig økonomisk, sier Tørres Rasmussen, seksjonssjef for parkforvaltning i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Dette var ikke en aktuell problemstilling da Oslo kommune i midten av november flyttet tre unge bøketrær fra Frognerparken til Holmendammen. Disse trærne ble plantet ut i parken i 2016 og 2017, som et ledd i den kontinuerlig pågående opprettholdelsen av trebestanden i parken. Plasseringen viste seg imidlertid å være i strid med de nokså strenge fredningsbestemmelsene av parken, og etter pålegg fra Byantikvaren måtte trærne bort.

- Om vi ser isolert på det er ikke fjerning av tre trær i en park som til sammen har (antall) trær noen stor affære, men saken er at det rundt i Oslo stadig vekk er trær av omtrent denne størrelsen som må fjernes grunnet bygging av gatetun, sykkelveier, holdeplasser som utvides og lignende. Derfor valgte vi å bruke disse trærne til et prøveprosjekt, for å se om ikke alle disse trærne kan flyttes i stedet for å kuttes ned. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Oslotrær og Agaia, og til å bistå oss med kompetanse fikk vi hjelp av Sigurd Sondres Trepleie i Bergen.

- De har opparbeidet seg rikelige erfaringer etter å ha flyttet hele 140 trær i forbindelse med utbyggingen av Bybanen i Bergen, og det var derfor interessant for oss å lære av dem, sier Tørres.

 

IMG_20231122_113636_026.jpg

 

Løpende fornying av trebestanden
Frognerparken har historie helt tilbake til 1700-tallet. Dagens park ble oppført hovedsakelig i perioden 1940-1949, og er et resultat av over 40 års arbeid. Sentrum av parken utgjøres av skulpturparken Gustav Vigeland skapte fra 1920 og frem til sin død i 1943, og rundt disse er det så plantet trær – i all hovedsak platanlønn. Det nøyaktige antallet trær i parken i dag – etter den nylige flyttingen av de tre bøketrærne– er 1.937. Det er 2.095 trær registrert i Frognerparken, Nordjordet og Frognerbekkdalen samlet.

- Etter vårt syn er det riktig å opprettholde trebestanden i parken, og dette krever fortløpende fornying og også en litt større variasjon når det gjelder treslag enn hva som er tilfelle i parken i dag. Det er farlig å legge alle eggene i en kurv. Vi har jo sett hvor stor skade for eksempel almesyken kan gjøre i en park, og en tilsvarende skadegjører på lønn ville hatt en enorm skadevirkning på Frognerparken.

- En slik fornying er en balansegang opp mot fredningsbestemmelsene, og arbeidet vårt i parken krever derfor nøye prosjektering og planlegging. Nå er forvaltningsplanen for Frognerparken klar hvert øyeblikk, etter et godt tverrfaglig samarbeid på mange fagområder, og de siste diskusjonene går på grenser for utvikling, sier Tørres. 

 

IMG_20231122_113631_990.jpg

 

Oslotrær sterkt involvert
- Når det så gjelder resten av byen håper vi at denne treflyttingen kan bli startskuddet for en mer systematisk jobbing med slike ting fremover. Oslotrær ble med oss helt fra oppstarten av prosjektet, og det felles målet vårt er å bygge opp en eksempelsamling som kan gjøre det lettere å gjennomføre tilsvarende ting senere.

- Vi må plante trær i hodet på folk, pleier Hanne Johnsrud i Oslotrær å si, og det synes jeg er godt formulert. Trær er viktig for Oslo, og vi må bli flinkere til å ta vare på dem vi har. Det vil denne treflyttingen hjelpe oss med å få til, avslutter han.

 

IMG_20231122_113629_622.jpg

 

Agaia hentet inn Sigurd Sondres Trepleie
Assisterende prosjektleder Ingrid Børsting hos Agaia forteller at bestillingen fra Oslo kommune kom inn i 2022, og at de gikk i gang med rotskjæring samme år for at trærne skulle skape et nytt og mer kompakt rotsystem.

- Når vi så flyttet et av trærne tidligere i høst så vi at dette var mye mer komplisert enn de treflyttingene vi har erfaring med fra tidligere. I samråd med våre egne arborister og underleverandøren vår Pål Aleksandersen besluttet vi da å søke hjelp fra Sigurd Sondres Trepleie i Bergen.

- De er pionerer på dette feltet i Norge, etter arbeidet med Bybanen, og vi så at vi her hadde ting å lære.

Hun forteller at det var størrelsen som var utfordrende.

- Disse trærne veiet opptil fire tonn hver, og rotklumpen hadde en diameter på tre meter. Vi brukte vaier til å kappe under rotklumpen, stålstenger, samt en spesialkniv, og vi måtte oppskalere til større maskiner enn vi normalt bruker til slike operasjoner.

- I tillegg måtte vi beskjære kronene, og surre grenene sammen etter at trærne var kommet på lastebilen. Ingen av disse operasjonene var i og for seg kompliserte, men det var greit å få veiledning fra noen som har flyttet store trær tidligere, forteller hun.

Nå vil Agaia bruke kompetansen de har tilegnet seg når de kommer borti tilsvarende oppgaver.

- Treflytting er ikke noe vi driver med veldig ofte, men vi anbefaler det i de tilfellene hvor vi mener at felling ikke er nødvendig. Jo mer erfaring vi skaffer oss på dette området, jo mer effektivt kan vi gjøre dette i fremtiden, avslutter hun.

 

IMG_20231122_113642_214.jpg

Fotos: Fagus