Skal restaurere hagen i Astruptunet

Publisert

VOLDA: Anleggsgartnar Jan Erik Sandal AS i Volda har fått restaureringsoppdraget med å gjenskape hagen til billedkunstneren Nikolai Astrup i Jølster.

Det var Firda Tidend som tidligere denne uke kunne melde at Anleggsgartnar Jan Erik Sandal AS i Volda har fått oppdraget med å gjenskape hagen på Sandalstrand i Jølster, som billedkunstneren Nikolai Astrup kjøpte i 1912 og siden gjorde til et viktig motiv i maleriene sine.

Det var tre tilbydere til oppdraget, og de som ga tilbud på arbeidet var Gravdal Skog og Hageservice AS, Anleggsgartner Svein Boasson AS og altså Anleggsgartnar Jan Erik Sandal AS.

– Vi har fått inn tilbod med gode kvalitetar som vil kunne kome til nytte i prosjektet frå tre kompetente tilbydarar. Alle tre har levert tilbod i samsvar med innbydinga og innan fristen, skriver prosjektkoordinator Thor Ove Farsund i tildelingsbrevet som Firda Tidend siterer i saken sin.

Skal restaurere hagen i Astruptunet2.png
Faksimile av nyhetssak i Firda Tidend tirsdag 4. mai

 

Tilbyderne ble vurdert på pris, erfaring og tidligere utførte prosjekt med overføringsverdi.

– Firmaet som vi ynskjer å tildele kontrakt til har vist til gode prosjekt med høg overføringsverdi. I tillegg har dei vist til dyktige medarbeidarar både internt i firmaet og eksterne rådgjevarar som vil vere ein aktiv del av gjennomføringa. Dette firmaet vil kunne gjennomføre prosjektet til vår tilfredsheit, og samtidig tilføre prosjektet god kompetanse og gode løysingar, siteres prosjektkoordinatoren på i Firda Tidend.

Skal restaurere hagen i Astruptunet3.png
Astruptunet. Foto: https://www.misf.no/nn/astruptunet

 

Billedkunstner, illustratør og gartner
Nikolai Astrup (1880-1928) var billedkunstner, illustratør og gartner. Han hadde et lidenskaplig forhold til natur- og kulturlandskapene i Jølster i Sogn og Fjordane, og det var altså i 1912 at han kjøpte den vesle gården Sandalstrand, i dag kjent som Astruptunet. Plassen var tenkt som utmark, men i 1914 flyttet Astrupfamilien inn i de falleferdige husene i bakken. Arbeidet med å skape seg et hjem var tidkrevende på grunn av både helse og økonomi, men i 1922 omtalte Astrup tunet som en av de vakreste plassene i bygden.

Stiene, utkikkspunktene og den vesle husklyngen i midten gir assosiasjoner til en romantisk hage. Astrup styvet og flettet rognekaller og stilte de sammen med frukttre og bærbusker. Ulike innslag av art nouveau-element, som blant annet hestekastanjerabarbra og «djevelrot» (kvitpestrot), satte i tillegg et dekorativt preg på hagen.

Etter hvert begynte Astrup å bruke det nye hjemmet som malerisk motiv. Samlet utgjør Epletre i blomst (1927), Vår i Jølster (1925) og flere andre malerier en billedserie og et panorama av kunstnerhjemmet. Astruptunet som kunstnerisk prosjekt gir maleriene en dypere mening, og Astrup sin posisjon som landskapskunstner får en eksperimentell karakter.

I 1965 ble Astruptunet solgt til Jølster kommune, og siden 1986 har det vært et sesongåpent museum med galleri. I dag er Astruptunet en avdeling i Musea i Sogn og Fjordane. (Kilde: Store norske leksikon).

Skal restaurere hagen i Astruptunet4.png
St. Hansbål, et av Nikolai Astrups mest kjente motiver.

 

Et omfattende oppdrag
Daglig leder Møyfrid Fuglseth hos Anleggsgartnar Jan Erik Sandal AS forteller at det er et omfattende oppdrag bedriften nå er tildelt fra Sunnfjord kommune.

– Oppdraget er fordelt på to kontrakter, hvor den ene omfatter historisk muring og vedlikehold av stier opp gjennom tunet.  Den andre delen av oppdraget er mer unikt, og går på å tilbakestille hagen mest mulig til dens opprinnelige fasong på Astrups tid. Dette er også den delen vi ser at vil ta lengst tid, sier hun.

– Vi har gode referanser på arbeid i kulturmiljø.  Tidligere har vi utført flere prosjekter blant annet på fraflyttede gårdsbruk i Geiranger-Herdalen landskapsvernområde, som har status som verdensarvområde av UNESCO, legger hun til.

Planter, torvgarder, styvingstrær og frukttrær
Det er landskapsarkitekt Mnla Ingeborg S. Mellgren Mathiesen ved Arkadia Landskap som har levert grunnlaget for prosjektet.  På bakgrunn av tre års forskningsarbeid har hun utarbeidet en rapport på omkring 300 sider.  Historisk plantemateriale fra Asruptunet skal taes vare på.

Anleggsgartnar Jan Erik Sandal AS har et godt samarbeid med blant andre Heidatun Staudgartneri, som har sagt seg villige til å hjelpe til med oppformering av plantemateriale.

– Dette oppdraget omfatter planting,  reetablering av torvgarder og ivaretaking av eksisterende plantemateriale i tunet, blant annet styvingstrær.  Frukthagen en viktig del, og her er det gått grundig til verks.  Det er blant annet produsert opp gamle frukttretyper som er sendt til Tyskland for poding og for å bli produsert opp, forteller Møyfrid Fuglseth.

Arbeidet som Arkadia Landskap har utført på Astruptunet er regelmessig dokumentert på Facebook-siden deres, som anbefales for dem som vil se eller lese mer om dette.

Skal restaurere hagen i Astruptunet5.png
Rabarbra og småpike på Sandalstrand (1926)