Tidenes beste resultat for Braathen Landskapsentreprenør AS

Publisert

YTRE ENEBAKK: På tross av koronafaste medarbeidere, smitteutbrudd og arbeidere i karantene leverte Braathen Landskapsentreprenør AS tidenes beste resultat i 2020, med et overskudd på 21 millioner.

281 millioner i driftsinntekter og et årsresultat på nærmere 21 millioner ble statusen for Braathen Landskapsentreprenør AS i 2020.

Omsetningsmessig er dette noe ned fra rekordomsetningen på 340 millioner i 2019. Resultatmessig bød imidlertid koronaåret på en kraftig forbedring, opp hele 23 millioner fra et beskjedent underskudd på to millioner i 2019.

– Den tradisjonelle anleggsgartnervirksomheten vår – med skjøtsel og vedlikehold som vel er det mange forbinder oss med – omsatte i fjor for 40 millioner kroner. Dermed er dette nå den minste delen av de tre forretningsområdene våre, sier administrerende direktør og styreleder Tom Borthen.

– Anleggsvirksomhet har vokst til å bli størst, og innen det feltet omsatte vi for 180 millioner kroner.

– Når det gjelder vekstpotensial er det nok likevel den delen som omhandler infrastruktur som vil vokse mest fremover. På det forretningsområdet omsatte bedriften for 60 millioner i fjor, sier han.

Nå skal det satses videre på miljø og bærekraft, opplyser Borthen. Selskapet har allerede flere elektriske gravemaskiner i drift, cirka 30 elbiler og en el lastebil. Flere el-gravemaskiner og el lastebiler er bestilt.

LES OGSÅ: Bygger Oslo fra Ytre Enebakk

Tidenes beste resultat for Braathen Landskapsentreprenør AS2.png
Grorud Park. Foto: Landskap.as

 

Tre operative avdelinger
Borthen forteller at de positive 2020-tallene er et resultat av bevisste, langsiktige strategier.

– Det er ting vi har jobbet med over flere år som nå får effekt. Vi har blant annet byttet IT-systemer, etablert nye rutiner og prosesser, fått mer struktur i selskapet, foretatt organisasjonsendringer og rekruttert nye flinke personer. I tillegg har vi etablert tre ulike forretningsområder, sier han.

Han legger heller ikke skjul på at med ham på laget fikk bedriften med seg en som har lang erfaring fra å drive stort. Han var administrerende direktør for Løvenskiold (som blant annet eier MAXBO kjeden) i 20 år mens de omsatte for fem milliarder kroner årlig.

– Det var dette jeg kom inn for å gjøre. Strukturere opp selskapet, bygge en robust organisasjon, rekruttere folk med kompetanse man ikke hadde så mye av, bygge opp avdelinger og vokse. I de tre operative avdelingene vi har bygget opp har vi ansatt tre selvstendige og dyktige avdelingsledere.

Tidenes beste resultat for Braathen Landskapsentreprenør AS3.png
Regjeringens representasjonsanlegg, Parkveien 45+47, Oslo: Foto: Landskap.as

 

Veien videre
Hva så med veien videre. Hvordan skal Braathen Landskapsentreprenør jobbe i 2021?

– Vi vil fortsette å drive som vi gjør nå, litt avhengig av markedet. Om det går opp eller ned er ikke det viktigste. Vi har bygget en organisasjon og en struktur som fungerer bra. Her er ingen av oss uunnværlig, og vi har mange flinke folk.

– Basen er her, på samme sted som da firmaet var en fjerdedel av den størrelsen vi er nå, men vi har ingen planer om å flytte herfra.

Og hva med koronaen? Dere opplevde et smitteutbrudd. Hvordan løste dere det?

– Det har vært en kjempeutfordring. Vi har en boligrigg der det bor 28 personer med egne soverom og bad. Da det kom smitte satte vi opp en egen boligrigg til de som måtte i karantene.

LES OGSÅ: Ferdigplen i Oslo i januar

Tidenes beste resultat for Braathen Landskapsentreprenør AS4.png
Alnaelva. Foto: Landskap.as

 

Investerer i det grønne skiftet
Nå skal det satses videre på miljø og bærekraft. Selskapet har allerede flere elektriske gravemaskiner i drift, cirka 30 elbiler og én el-lastebil. Flere el-gravemaskiner og el-lastebiler er bestilt.

– Vi er ikke kjent for å ta ut store utbytter. Vi investerer stort sett i bedriften. Vi var blant annet en av de første her i landet med el-lastebil, sier Borthen.

Han påpeker at det er kostnadskrevende å lede an innenfor det grønne skiftet.

– Det er krevende og ekstremt dyrt. En el-gravemaskin koster nesten fem millioner kroner. Den grønne bølgen krever store investeringer, så pengene får bein å gå på, avslutter han.

Tidenes beste resultat for Braathen Landskapsentreprenør AS5.png
Bjørvika – Stasjonsalmenningen. Foto: Landskap.as