Varmere Våtere Villere – klimafestival i Bergen 9. til 11. mars

BERGEN: Planlegger du å reise til Bergen 11. og 12. mars i år for fagdagen og årsmøtet til NAML? I så fall bør du også vurdere klimafestivalen Varmere Våtere Villere, som finner sted i Vestlandets hovedstad mellom 9. og 11. mars.

- Festivalens mål er å spre kunnskap om både klimaproblemet og klimaløsningene på en forståelig måte, og invitere til gode samtaler om de mange valgene og dilemmaene vi som samfunn står overfor, sier festivalsjef Vilde Blomhoff Pedersen.

Med dette utgangspunktet har festivalsjefen og programkomitéen satt sammen et bredt og variert to dagers program med en god balanse mellom realisme og optimisme.

Vindkraft, atomkraft, strømpriser, matvaner, flyskam og oljeleting er noen av temaene festivalen løfter frem. I tillegg blir det håndfaste debatter som er direkte relevante for anleggsgartnerbransjen, som for eksempel ordfører-paneldebatten Hvordan skal ordførerne få med seg folket? som finner sted 9. mars klokken 17.45.

Dagtids-arrangementet Kan vi endre verden med tall? som går av stabelen ved Norges Handelshøyskole 10. mars mellom 9.30 og 14.00 bør også interessere næringslivet.

Her finner du det komplette programmet til festivalen

Varmere Våtere Villere 2.png
Jens Ulltveit-Moe. Foto: umoe.no

 

En oppløftende festival om et alvorlig tema
Det er et mylder av aktører, med investor Jens Ulltveit-Moe og festivalsjef Vilde Blomhoff Pedersen i spissen, som har gått sammen om å etablere Varmere Våtere Villere. Innitiativtakerne til festivalen mener dagens klimadebatt er unødvendig kompleks og alt for polarisert, og Varmere Våtere Villere springer ut av et ønske om å skape et ordskifte om klimakrisen og hvordan vi skal løse den som er tilgjengelig for allmennheten.

– Skal vi løse klimakrisen, og det skal vi, er det en forutsetning at vi alle har god kunnskap om både krisen og løsningene, og at vi står overfor helt reelle valg. Varmere Våtere Villere skal bidra til nettopp dette. Vi skal kort og godt lage en oppløftende festival om et alvorlig tema, sier initiativtaker Jens Ulltveit-Moe.

Til daglig er Ulltveit-Moe kjent som investor med sterkt samfunnsengasjement, spesielt i klimapolitikken. Inspirasjonen til Varmere Våtere Villere kom opprinnelig fra Kåkånomics som er en kunnskapsfestival der økonomiske problemstillinger diskuteres i en uformell festivalsetting.

– Vi tenkte at det må være mulig å arrangere noe liknende for klimadebatten. En festival der vi snakker et språk som alle forstår, og kan diskutere alt fra de store spørsmålene til de små, hverdagslige grepene uten formaninger og dommedagsprofetier, sier han.

Varmere Våtere Villere 3.png
Vilde Blomhoff Pedersen

 

Vil utfordre og engasjere
Festivalsjef Vilde Blomhoff Pedersen er tidligere festivalsjef for musikkfestivalen Vill Vill Vest og har lang erfaring fra kulturbransjen. I tillegg er hun nyutdannet psykolog med stor interesse for menneskelig atferd.

- Varmere Våtere Villere skal være en festival som gir innsikt, utfordrer og engasjerer, og like viktig: føre mennesker som ønsker en løsning på klimakrisen sammen. Vi skal presentere kunnskap på en enkel og forståelig måte, i en avslappet atmosfære, sier hun.

Festivalformatet gjør at publikum kan velge og vrake mellom ulike bolker.

- Vårt mål er at alle skal kunne finne noe interessant på programmet og få muligheten til å lære noe nytt, sier festivalsjefen.

En måned før festivalen sparkes i gang er Blomhoff Pedersen spent på mottagelsen. Hun forteller at de har fått en overveldende positiv respons både for initiativet og programmet, og sier de håper å kunne bli en uformell og inkluderende arena hvor man får nye bekjentskap og nye perspektiver.

- Mye av tematikken i år går på de ulike valgene og dilemmaene vi som mennesker og samfunn står ovenfor i dag. Strømpriser og nye energikilder skal diskuteres, politikere skal møte fageksperter, ulike generasjoner skal møtes, og vi skal snakke med gründere og unge ordførere. Jeg tror de fleste vil finne mye av interesse på programmet, både på et faglig sett og på et menneskelig nivå.

- Det er vel estimert at bygg står for om lag 40 prosent av klimagassutslippene i verden, så mulighetene i denne sektoren er helt klart en viktig tematikk som vi bør løfte frem, avslutter hun.

Varmere Våtere Villere 4.png