Vi jobber med
Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører (NAML) er en landsomfattende medlemsstyrt organisasjon for næringsdrivende innen den grønne sektor. Vi engasjerer oss i en rekke saker som berører bransjen. Her kan du lese om våre prioriterte saker.
Klimatilpasning og bærekraft
Norske Anleggsgartnere er en del av løsningen for å oppnå FNs klimamål
Våre medlemsbedrifter bidrar til lavere CO2-avtrykk gjennom bevisste valg ved innkjøp av elektrisk maskinpark, el- verktøy og ved bevisste materialvalg. Fokus på sekularitet ved bruk av materialer og riktig valg ved innkjøp gjør det mulig å senke CO2-avtrykket kraftig.
Norske Anleggsgartnere satte tidlig søkelys på etisk handel. Vi er en bransje hvor det er viktig å se utfordringen ved valg av leverandører når det gjelder etisk handel.
NAML utfordrer aktivt byggherrer til større vekting av bærekrafts mål i anbud.
Flere av våre medlemsbedrifter har allerede i lengre tid gjennomført utslippsfrie bygg- og anleggsplasser i både større og mindre kommuner, geografisk plassert over store deler av landet. Det er i stor grad uttestet og bevist at slike prosjekter er gjennomførbare både sentralt og i distriktene. I dag finnes det flere leverandører som leverer elektriske maskiner og den nødvendige infrastrukturen som skal til for å lykkes er oppnåelig uten for store merkostnader.
Det er NAML sin erfaring at utslippsfrie prosjekter blir noe mer kostbare enn tilsvarende fossile prosjekter, men at dette ser ut til å jevne seg ut. Det er høyere investeringskostnad, men samtidig er selve driftskostnaden med anleggsgjennomføringen rimeligere.
Parisavtalens mål (30+30 innen 2030) er mål NAML og våre medlemsbedrifter strekker seg etter og vil være en del av løsningen til.
Innen flere felt er anleggsgartnerens kompetanse avgjørende. NAML ser at innen naturrestaurering vil plantekjenskap, kunnskap om naturbaserte løsninger og kunnskap om metodikk og maskiner være avgjørende. NAML bidrar til medlemmenes kompetanseheving der det er nødvendig for at næringen skal kunne levere kvalitet i dette nye feltet.
Løsninger som grønne tak, mattak, overvannshåndtering, grønne uterom, reetablering, biodiversitet og biologisk mangfold er noen av løsningene hvor anleggsgartnernæringens kompetanse har betydning.
NAML arbeider for å synliggjøre disse løsningen og anleggsgartnerens rolle i det grønne skiftet.
Kvalitet og seriøsitet
Norske Anleggsgartnere - NAML jobber for at det skal være enkelt å velge seriøse anleggsgartnere.
Norske Anleggsgartnere – NAML fremmer en seriøs byggenæring. Gjennom fellesskapet i NHO Byggenæringen deltar vi i arbeidet med å forebygge mot at useriøse og kriminelle aktører kommer inn vårt marked. I dette felleskapet bransjer imellom skal vi være en pådriver for at myndighetene styrker innsatsen på kontroll og tilsyn, etterforskning og straff.
Vi skal være et stolt fag med god kvalitet. En viktig oppgave er derfor for oss å fremme og promotere den gode kvaliteten våre fagarbeidere leverer i alle oppdrag den utfører.
Åpenhetsloven gir innsikt i næringslivsdata, knyttet til skatter, avgifter og sentrale registreringer i offentlige register.
Norske anleggsgartnere - NAML arbeider på ulike strategier for hvordan vi best kan ivareta faget, kvaliteten og markedstilgangen.
Utdanning
Anleggsgartnerfaget er et fag med muligheter knyttet til utdanningstilbud og rekruttering.
Per i dag har vi flere gode skoler med fulle klasser innen anleggsgartnerfaget, men vi trenger enda flere. Norske Anleggsgartnere - NAML jobber for at enda flere skal avlegge fagprøve hvert år.
Vi ser nå et stigende antall søkere til faget, men vi er likevel ikke fornøyde. NAML arbeider derfor med å opprette ulike skoletilbud tilpasset de muligheter som ligger i de enkelte regionene og fylkene. Bruk av digitale verktøy har gitt nye muligheter til faglig forankring og kvalitet. I dag er vi i flere prosesser med fylker for å få etablert nye skoleplasser.
Vi samarbeider bredt med alle aktører som bidrar i rekrutteringen.
Hver høst inviterer vi til samling med medlemsbedrifter, opplæringskontor og representanter fra skolene. Denne møteplassen styrker faglig innhold og kvalitet, samt forventinger til skole og læretid
Samfunnsutvikling og verdiskapning
Anleggsgartnerfaget er det grønne byggfaget. Med natur- og klimakrise, fokus på grønn vekst og bærekraft ønsker anleggsgartnerbransjen å bidra med løsninger i dag og for fremtiden.
Behov for kompetanse i naturrestaurering og naturbaseterte løsninger
Naturrestaurering og naturbaserte løsninger er et viktig og aktuelt område hvor vi nå søker å utvikle vår kompetanse. Sammen med byggenæringen har vi funnet gode løsninger for å redusere klimautslipp og ressursbruk og nå skal vi videre finne løsninger for bevaring og restaurering av natur.
Anleggsgartnerfaget er byggfaget med grunnleggende kompetanse i økosystemer for plantevekst, fotosyntesen og anleggsteknikk for å oppsummere kort.
For å kunne opptre som gode og kunnskapsrike entreprenører i naturrestaurereing trenger vi nå å videreutvikle vår kompetanse. Her ser vi en fagskoleutdanning som beste løsning.
Klimatilpassing og overvann med naturbaserte løsninger er et annet område hvor samfunnet har forventning om etablering av løsninger med kvaliteter som svekker risiko for tap av menneskeliv og materielle verdier. I dag finns studier ved Norges grønne fagskole Vea på dette.
Nye utfordringer innen dette området avdekkes stadig slik at det er fortsatt behov for å utvikle studiet videre utover hva det er i dag. Vi ser for oss behov for utvikling av kompetansen innen dette området.
Utvikling av faget vårt ved bruk av nye digitale verktøy, klimavennlige løsninger og arbeidsprosesser
Samfunnsutviklingen med nye krav i offentlige anbud og ellers klima- og bærekrafts krav krever økt og ny kompetanse hos prosjektledere og øvrige ledere i bedriftene.
Digitale løsninger øker kvalitet og effektiviteten i prosjektene. Det er viktig med digitaliseringskompetanse som GIS (Geographic Information Systems) og BIM (Bygningsinformasjonsmodellering) for anleggsgartneren fremover.
Digitalkompetanse, kompetanse i innovasjon og utvikling i arbeidsprosesser ved bruk av f.eks. ulike energikilder og forståelse av disse, er også kompetanse vi ser behov for fremover.
Ved bruk av annen teknologi enn i dag og nye digitale løsninger kreves styrket kompetanse i faget og utvikling av arbeidsprosessene for å kunne levere på de høye kvalitetskrav som forventes.
For å få denne kompetansen trengs utvikling av fagskolens teknikerutdanning og arbeidslederutdanningen. Dette er viktige kompetanseområder vi som bransje har sterkt behov for. Allerede i dag er dette en realitet og det vil være enda sterkere i årene fremover mot 2030. Utdanningen aktualiseres mot de behov og forventninger samfunnet har til faget og bransjen.
Vi har et godt samarbeid med Norges grønne fagskolen Vea og den felles utvikling vi har sammen om fremtidens kompetansebehov.
Byggenæringen og anleggsgartnerbransjen bidrar til reell verdiskaping og skaper gode seriøse bedrifter og arbeidsplasser.
Norske Anleggsgartnere – NAML arbeider overordnet i å støtte sine medlemmer med ulike tiltak som gir bidrag i verdiskapingen og samfunnsutviklingen. Vi tilbyr ulike kompetansetiltak og gode leverandørtilbud til våre medlemmer. Å treffe hverandre i sosiale sammenhenger i regi av Norske Anleggsgartnere - NAML bidrar til at medlemsbedriftene løfter faget og bransjen opp og frem.