Common Ground på Youngstorget

Publisert

Youngstorget var myldreområde da LNA og IFLA denne uken samlet 1.400 landskapsarkitekter fra hele verden til Common Ground – IFLA World Congress 2019 i Oslo.

– IFLA Worls Congress 2019 vil se nærmere på urban transformasjon, grønn mobilitet, vakre landskap og felles deltagelse. I løpet av tre dager i Oslo ønsker vi å inspirere, utfordre og besnære deg. Vi håper at du vil dele og reflektere kunnskapen som er utviklet, presentert og diskutert. Bli med oss når vi beveger oss ett skritt nærmere en forståelse og vern av våre fellesområder (Common Ground).

Med denne teksten utfordret Norske landskapsarkitekters forening (LNA) og International Federation of Landscape Architects (IFLA) landskapsarkitekter verden over til å besøke Oslo fra 18. til 20. september i år, da verdenskongressen Common Ground – IFLA World Congress gikk av stabelen.

Hele 1.400 landskapsarkitekter tok utfordringen, og flokket seg for foredrag og faglige diskusjoner med Oslo Kongressenter som hovedarena. På plassen utenfor var en fjerdedel av Youngstorget satt av til myldreområde, med matservering fra food trucks og med utemøblering i regi av Vestre.

Her var også NAML tilstede.

Common Ground på Youngstorget2.jpg

Promotering av Nordisk konferanse
– Vi fikk en forespørsel gjennom LNA om vi kunne hjelpe til med beplantning, og det sa vi selvsagt ja til. Oppgaven var ikke så stor. Vi hentet trær og planter hos Oslo Engros Plant og plantet disse i plantekasser fra Vestre, sier styreleder Karsten Totland Raddatz i NAML Øst.

Til gjengjeld fikk NAML profilert seg med roll-ups i kongressenteret, og ikke minst med informasjon om Nordisk konferanse i Oslo som vil bli sendt ut til Common Ground kongressdeltagerne i etterkant av verdenskongressen, legger han til.

Nordisk konferanse finner sted i Clarion Hotel® Oslo i Bjørvika 10. og 11. oktober, og er et samarbeid mellom foreningene i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Konferansen ble omtalt i NAML-nytt tidligere i høst, og denne omtalen finner du her.

Common Ground på Youngstorget3.jpg

Krekling, einer og rogn
Foruten møbleringen fra Vestre var blant annet Asak til stede som utstiller og samarbeidspartner på Youngstorget, og Oslo europeisk miljøhovedstad 2019 stilte med en pop-up sykkel.

Plantene LNA hadde valgt ut for formålet var krekling, einer og forskjellige typer rogn.

LES OGSÅ: Høstens viktigste datoer

Treffer midt i målgruppen
Da NAML-nytt var innom Youngstorget onsdag 18. september traff vi markedssjef for Norden hos utemøbelprodusenten Vestre, Thomas Sund. Han fortalte at Vestre har hentet hjem alle de utenlandske selgerne sine for å delta under kongressen.

Common Ground på Youngstorget4.jpg
Thomas Sund, Vestre

 

– Det er anleggsgartnerne som er kundene våre, men veldig ofte er det landskapsarkitektene som bestemmer hvilke uteromsmøbler det skal møbleres med. Når vi er til stede som samarbeidspartner på denne kongressen snakker vi definitivt rett til målgruppen vår, sa han.

Sund fortalte at det er stor internasjonal interesse rundt den norske og svenske allemannsretten, og hvordan denne spiller inn i byutformingen.

Common Ground på Youngstorget5.jpg

Gode sosiale møteplasser
Common Ground kan du gjerne oversettes med allemannsretten, som jo er unik for Norge og Sverige. I Vestre er vi veldig opptatt av å skape gode sosiale møteplasser, som vil bli viktigere og viktigere når vi nå bygger tettere og tettere. I tillegg opplever vi et større og større fokus på kvalitet og bærekraft, og der er jo også Skandinavia langt framme, la han til.

– København har for eksempel begynt å kreve svanemerking nå, og flere vil nok følge. Det synes vi er svært gledelig, la han til.

LES OGSÅ: Utemøbler kan redde verden. Litt

Utemøbler trenger drifting og kjærlighet
Fremover håper Thomas Sund og Vestre at de offentlige byggherrene vil fokusere mer på levetidskostnad, og ikke bare anskaffelseskostnad.

– Det er et generelt problem at det settes av for lite midler til drift og vedlikehold. Vi produserer utemøbler, og alt som står utendørs trenger drifting og kjærlighet. Da lever det mye lengre, slår han fast.

Common Ground på Youngstorget6.jpg
NAML i arbeid med utplantingen. Foto: Thomas Sund (Vestre)