En bok å bli begeistret av

Publisert

Visste du at Stor-London med smått og stort har nesten fire millioner hager? Eller at byen har mer enn 3.000 parker som til sammen dekker hele 1.867.852 mål (som er omtrent nøyaktig det samme arealet som hele Washington, D.C.)?

Dette er bare noen av mange interessante fakta boken The London Garden Book A-Z har å by på, og i lys av den økende interessen for takhager og urbant jordbruk er dette en utgivelse som har noe å by på for både amatører og profesjonelle.

Landemerker og store begivenheter som Chelsea Flower Show, Hampton Court Palace Gardens, Kensington Roof Garden og ikke minst Kew Garden har alle fått plass i boken. The Royal Bothanic Gardens at Kew (som er det fulle navnet) ble anlagt så tidlig som i 1757, og har for sikkerhets skyld fått et eget oppslag for hver av de fire årstidene.

En av verdens grønneste hovedsteder har imidlertid mye mer å by på enn disse praktanleggene, og det er den frodige miksen som er en av denne bokens største kvaliteter. For midt mellom storslagne parker og stramme og påkostede hageanlegg finner vi også motsatsen; små baklomme-parker på noen få titalls kvadratmeter, gerilja-gartnere og frodige private hageflekker.

Boken byr også på et kort møte med et særbritisk fenomen; de mange frivillige som er engasjert i stellet av store og små hager og parker. I London er det nemlig fullt mulig å leve ut gartneren i seg også for dem som ikke har en egen hageflekk å ta vare på, og et vidt spekter av oppgaver som spenner fra forvalting av parken ved Chiswick House & Gardens til administrative oppgaver for The Royal Horticultural Society (RHS) utføres av frivillige.

The London Garden Book A-Z er skrevet av Abigail Willis og kom for første gang ut I 2012. Den reviderte andreutgaven kom i 2016, og den er fortsatt mulig å få tak i hos norske nettbokhandlere – blant annet Bokkilden.

Den anbefales for alle som vil ha reisetips før neste tur til London.

London 2.png

“A must-have for all London gardeners as well as visitors to the capital.” Gardens Illustrated

“A vibrant survey of all that is most interesting about London gardens at the moment.” The Telegraph

“An inspiring sourcebook of where plants are grown [in London] and of the people creating them.” The Times

“The London Garden Book A-Z celebrates the capital’s brightest horticultural hot spots, covering community gardens and allotments, parks and squares, wildflower patches and planted highways, and includes the best nurseries and quirkiest garden centres.”  The Evening Standard

London 3.png