Hedret for utrettelig innsats for faget

BERGEN: I forbindelse med fagdagen og årsmøtet til NAML i Bergen 11. og 12. mars i år ble Gunnar Johansen og Nina Pevik tildelt NAMLs hedersbevis for innsatsen sin for rekrutteringen til faget, mens Rune Tangen og Stein Wikholm endelig ble takket av som styremedlemmer etter at de gikk ut av styret midt under pandemien.

Utdeling av hedersbevis i NAML har egne statuetter, og i disse står det blant annet at hedersbevis kan tildeles enkeltpersoner for utmerket innsats både i faglig-aktiv og administrativt henseender, samt for tjenester ytet NAML. 

Utdeling av hedersbevis skjer etter henstilling fra regionene eller fra enkeltmedlemmerinnen NAML, og utdelingen vedtas etter enstemmig vedtak i landsstyret.

I forbindelse med NAMLs fagdag og årsmøte i Bergen tidligere denne måneden ble det i forbindelse med middagen på fredagen utdelt to hedersbevis, begge etter henstilling fra NAML region nord. De to som ble hedret var Gunnar Johansen og Nina Pevik, som begge fikk utmerkelsene for sitt mangeårig arbeid med rekruttering til anleggsgartnerfaget.

- Rekruttering har seilet opp som noe av det viktigste NAML jobber med. Det å tiltrekke oss ny arbeidskraft er kanskje den største utfordringen vi har, og det er noe det har vært jobbet godt med over mange år.

Viktige bidragsytere

- Gunnar og Nina har hver på sitt vis vært viktige bidragsytere i dette arbeidet, og de er begge to fortsatt like aktive. Jeg håper at disse utmerkelsene vil oppmuntre dem til å fortsette det viktige arbeidet, og at de også kan inspirere andre til å gjøre en innsats for faget vårt, sier styreleder Karsten Totland Raddatz i NAML.

Det var også han som delte ut hedersbevisene til Gunnar og Nina, og om Gunnar Johansen sa han at han har vært en bauta for bransjen og skoletilbudet i all sin tid.

- Gunnar må ha startet som lærer tidlig på 1990-tallet. Den gang på Staup, for så å fortsette sin gode lærergjerning på Mære da Staup ble nedlagt/flyttet. Gunnar formidler og framsnakker faget på en forbilledlig måte, og det må være hundrevis av elever han har loset på veien til fagbrev, sa Karsten.

Han hadde like rosende ord å si om Nina Pevik.

Utrettelig innsats 2.jpg

Et godt medmenneske
- Med Nina sin unike kontakt med lærlingene og fagkunnskap om anleggsgartnerfaget har hun i mer enn ti år hjulpet utallige lærlinger på veien til fagbrev i anleggsgartnerfaget. Nina har med sin enorme arbeidskapasitet og kunnskap jobbet aktivt for lærlingene og rekrutteringen til anleggsgartnerfaget. Hun har stilt opp på utallige ungdomskoler, yrkesmesser og andre arenaer, der hun promoterer faget på en forbilledlig måte. Nina har forelest time etter time i SOAs lærlingskole og med dette sørget for at region Nord har hatt trygge og faglig sterke lærlinger, sa han.

Han påpekte også at flere av Ninas tidligere lærlinger fortsatt holder kontakt med henne, og at dette viser at hun har spilt en større rolle i lærlingenes liv enn kun å være en fagkonsulent.

- Nina er et godt medmenneske som oppriktig bryr seg om sine lærlinger. Hun er streng ved behov, og klar og tydelig i sin og bedriftenes forventninger. Hun er en ubeskrivelig ressurs for bransjen og firmaene som har henne og SOA som opplæringskontor, siterte han innstillingen fra NAML Region Nord.

Rune og Stein ble takket av
Kvelden etter var det så Rune Tangen og Stein Wikholm sin tur til å få fortjent anerkjennelse. De gikk begge to ut av styret i NAML midt under pandemien, og fikk dermed ikke den oppmerksomheten de ellers ville fått etter deres årelange innsats for bransjen og bransjeforeningen. Det har blitt ettertrykkelig rettet opp i nå.

Under gallamiddagen på lørdagskvelden holdt nemlig daglig leder Merete Bellingmo i NAML en tale for de to tidligere styremedlemmene hvor hun trakk fram innsatsen deres for rekrutteringen til faget, et seriøst arbeidsliv, bærekraft og sirkulære løsninger helt tilbake fra 2012.

I takketalen sin valgte Merete å vektlegge innsatsen deres på hvert sitt område: Rune innenfor rekruttering og seriøsitet og Stein innenfor bærekraft og innovasjon.

Utrettelig innsats 3.png

En helhjertet anleggsgartner
- Rune gjennomfører alle oppgaver grundig, ordentlig og med en dyp innsikt. Han er en helhjertet anleggsgartner som møtte meg med et sterkt, fast håndtrykk ved ansettelsen min i 2012, innledet hun med.

- En av de større sakene i perioden har vært kravet om lærlinger som et tiltak for seriøsitet og rekruttering til byggenæringen. Rune tok til orde for å senke terskelverdien for lærlingekravet i offentlig sektor da dette ville være en viktig faktor for små fag og stimulere enda mer til etterspørsel etter lærebedrifter med lærlinger. Her har vi ennå ikke nådd fram, men vi står fortsatt for dette, sa hun før hun trakk fram en sak hvor NAML med Rune i spissen har fått gjennomslag.

- I tillegg førte Rune en sak i KOFA for alle de små fagene ved krav om lærlinger. Her fikk vi aksept for forslaget vårt om at krav om lærlinger skal følge i det utførende oppdragets fag. På dette feltet er det ennå mange offentlige aktører som tolker, så KOFA-saken er god å vise til her, slo hun fast.

- Som lærebedrift i et område med lite eller intet skoletilbud har Rune vært en god talsmann for utfordringene disse bedriftene står i, avrundet hun før hun rettet oppmerksomheten mot Stein Wikholm.

Utrettelig innsats 4.jpg

Sirkulære løsninger og bærekraft
- Stein er jo bergenser. Det kan forklare mye, innledet hun.

- Han er en energibunt og entusiast som begeistrer alle med innsikt og fagkunnskap. Han gikk på som styreleder med stor entusiasme, og har drevet frem det nordiske samarbeidet til en solid plattform som hviler på fordelte oppgaver og aktuelle utfordringer. Men mest av alt er han den man tenker på ved sirkulære løsninger og bærekraft i BNL og anleggsgartnerfaget.

- Stein er en som har konkretisert næringspolitiske uttalelser og vedtak i BNL. Med løsninger og eksempler har han ledet forsamlinger og representanter inn i løsninger for fremtiden. Han har blitt brukt til inspirasjon og i diskusjoner for å få hele BNL til å se løsninger i nye krav og forventinger innen bærekraft.

Merete roste Stein for at NAML med ham som styreleder tok de innledende kampene for innovasjoin i næringen, og fortalte at bærekraft ble tatt inn i strategidokumentet til BNL etter påtrykk fra NAML i 2016.

Fruktbart for faget og NAML
- Stein er vanskelig å overse. Han innehar en faglig tyngde og innsikt som er verdifull for bransjen. Han driver faget fremover, og er en inkluderende og raus personlighet. Som daglig leder i NAML har det vært spennende å samarbeide med både Rune og Stein. De har lagt ned enormt mye energi i styrevervene sine, og det har båret frukter for faget og for NAML. I tillegg har det brakt mye moro og interessante og lærerike samtaler for oss alle.

- Tusen takk til dere begge, avsluttet hun.