Stovner VGS satser på VG1 Naturbruk med urban vri

Publisert

Urbant jordbruk og grønne jobber i byene er fokusområdene for det nye VG1 Naturbruk-tilbudet ved Stovner VGS. Skolen håper at den nye linjen vil sikre fulle klasser ved VG2 Anleggsgartner de neste årene.

- Anleggsgartner er et utpreget urbant fag, og endelig har vi fått på plass et utdanningstilbud også i Oslo. Med garantert læreplass på toppen håper vi dette vil bli et populært tilbud, sa daglig leder Merete Bellingmo i Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører (NAML) da Stovner VGS i juni 2019 kunngjorde at de i samarbeid med anleggsgartnerbedriftene i og rundt Oslo åpnet for anleggsgartnerutdanning i hovedstaden.

Klikk her for å lese den saken

Satser på urbant landbruk
Nå lanserer Stovner VGS et enda mer anleggsgartnertilpasset utdanningstilbud. Fra høsten 2022 tilbyr de nemlig VG1 Naturbruk som et alternativt springbrett til VG1 Bygg- og anleggsteknikk som rekrutteringsplattform til VG2 Anleggsgartner, og i motsetning til naturbruk-tilbudene ellers i landet satser skolen på urbant landbruk.

- Vi vil jobbe mye tverrfaglig, både med bygg- og anleggsfag, rørleggerlinjen og teknologi- og industrifag. Urbant landbruk krever nemlig mer teknologi for å gjennomføres, og derfor blir det naturlig at læreplanen også vil inneholde litt andre fag, sa rektor Terje Wold til Akers Avis Groruddalen da tilbudet ble lansert.

Stovner VGS illustrasjon 2.png
Billedtekst: Faksimile av artikkelen i Akers Avis Groruddalen fredag 28. januar

 

En god introduksjon til anleggsgartnerfaget

Tirsdag 1. februar arrangerte Stovner VGS en digital åpen dag ved skolen, og til NAML-nytt forklarte avdelingsleder for bygg- og anleggsteknikk og naturbruk, Bjarne Asgrimplass, mer om hvilke tanker skolen har for det nye naturbruk-tilbudet.
- Vi vil ha søkelys på urbant jordbruk og grønne jobber i byene, sier han.
- Det blir et undervisningstilbud med en tydelig urban profil, hvor vi blant annet vil se nærmere på urbant landbruk, lokal overvannsdisponering og klimautfordringene vi vil oppleve i byene fremover. Sammen med bygg- og anleggsteknikk tror vi at dette vil bli en veldig god introduksjon til anleggsgartnerfaget.

Støttet av Bymiljøetaten

Den nye satsingen ved Stovner VGS er et pilotprosjekt som mottar støtte fra Bymiljøetaten i Oslo kommune. Samtidig presiserer Asgrimplass at tilbudet er trygt forankret i den nye læreplanen for VG1.

- Vi vil nok ha et større fokus på teknologi enn det man normalt forbinder med VG1 Naturbruk. Naturfag og matematikk vil ha en naturlig plass i undervisningen, hvor vi blant annet vil jobbe med oppsamling av regnvann og vanning og gjødsling av dyrkekasser og en grønn vegg ved hjelp av røropplegg drevet av solceller. I tillegg vil vi jobbe med det innvendige klimaet i bygningene våre, blant annet med et innvendig dyrkerom. Målsetningen vil være å produsere spiselige vekster, forklarer han.

Stovner VGS illustrasjon 3.png

Vil inspirere til entreprenørskap
Entreprenørskap er et annet element som vil inngå i undervisningen.

- Denne delen av satsingen vår favner videre enn vår egen skole, og inkluderer Stovner-initiativet Líf laga - som er et konsept som nå har eksistert i seks år og som har som hovedmål å skape ungdomskraft og fremtidstro gjennom å høste og bruke epler som ellers ikke ville blitt brukt, sier Asgrimplass.

Líf laga fungerer ifølge sin egen nettside som en arena der ungdom opplever ansvar, mestring, læring og samhandling i natur og nærmiljø. Det bidrar til at mange unge får nye gode erfaringer med arbeid og å være sammen på en annerledes måte. 

- Sammen med Líf laga har vi nå kjøpt inn en eplepresse som produserer ferdig pasteurisert eplesaft, og vi mener at denne typen samarbeid er viktig. Det fremmer entreprenørskap og kan inspirere ungdommene til å skape sin egen arbeidsplass, samtidig som det forankrer skolen vår i lokalsamfunnet her på Stovner. Ungdommene trenger positive ting i nærmiljøet sitt, slår han fast.

Seks anleggsgartnerelever dette skoleåret
Dette skoleåret har Stovner VGS seks VG2 Anleggsgartnerelever ved skolen, og Asgrimplass håper at det nye tilbudet vil legge grunnlaget for større klasser i årene fremover.

- Det er et skrikende behov etter faglært arbeidskraft innenfor anleggsgartnerbransjen i Oslo, og faget er både spennende, variert og fremtidsrettet. Samfunnskontrakten vår med bransjen sikrer både utplassering og læreplass til alle som er motivert, og vi opplever at bedriftene tar imot elevene våre med åpne armer. I tillegg til dette scorer Stovner VGS høyest på trivsel av alle videregående skoler i Oslo, så i sum kan vi tilby en veldig god pakke til Oslo-elevene, avslutter han.

Stovner VGS illustrasjon 4.png