Treets dag 2022 fylte Tøyenparken

Publisert

Mer enn 1.000 besøkende fant veien til Treets dag i Tøyenparken i Oslo den siste søndagen i september, hvor NAML Øst var en av mange bidragsytere på arrangørsiden. Prosjektleder Hanne Johnsrud ser fram til enda flere besøkende i 2023.

Søndag 25. september ble Treets dag 2022 arrangert i Tøyenparken i Oslo. Bak arrangementet stod treplantingsdugnaden Oslotrær, og aktørene som samarbeidet om arrangementet var Bykuben, Naturhistorisk Museum, Bymiljøetaten, Norsk Trepleieforum, NAML Øst, Oslo arkitekturtriennale, Hageselskapet, Treets venner, sameiet Eliteplanter Norge, Norsk institutt for naturforskning og ungdommer fra Líf laga og UngDyrk.

Prosjektleder Hanne Johnsrud i Bykuben – Oslos senter for byøkologi – forteller om et innholdsrikt arrangement som strakte seg over flere områder av Tøyenparken, Botanisk hage og det gamle Munchmuseet.

- Det var blant annet treplanting, skogsmeditasjon, sirkus i trærne og omvisning i arboretet i Botanisk hage. Folk kunne registrere sine egne trær, spørre tredoktoren om råd dersom trærne deres ikke har det bra, og lære både treklatring og beskjæring.

- Fra NAML Øst ble det undervist i treplanting, og det ble også plantet en stor pil som denne dagen fant sitt nye hjem i Tøyenparken, forteller hun.

Les mer om prosjektet Oslotrær i denne saken fra mai 2021 på naml.no

 

IMG_5725.jpg

 

Vil plante 100.000 nye trær
Den ambisiøse målsetningen til Oslotrær er å plante ut hele 100.000 nye trær i Oslos byggesone fram til 2030.

- Vi må øke graden av treplanting i Oslo, og for å nå dette målet må bokstavelig talt alle gode krefter delta, sier Hanne Johnsrud.

- Bykuben er koordinator, og både Plan og bygningsetaten, Bymiljøetaten, Gravferdsetaten og Oslobygg – som har ansvaret for skolegårdene og omsorgsboligene – deltar. Men en rekke trær står på privat grunn, og vi trenger å involvere innbyggerne og næringslivet også, forteller hun.

- Derfor er arrangementer som Treets dag og treplantingsprosjekt som den midlertidige Tøyenskogen i Kolstadgata så viktige. Oslotrær er i bunn og grunn et kommunikasjonsprosjekt, og når temaet er trær er det ingen ting som kommuniserer kraftigere enn trærne selv.

- Vi når ikke målet om 100.000 nye trær gjennom tørre informasjonskampanjer. Vi må ut der og la trærne selv få snakke. Bare slik kan vi engasjere, inspirere og kanskje til og med bidra til rekrutteringen til de grønne fagene, slår hun fast.

 

IMG_5702.jpg

 

Ønsker større variasjon av bytrær
Når det gjelder treplantingen i Oslo tror Hanne Johnsrud at vi fremover vil se en større variasjon i antall treslag enn det vi ser i bybildet i dag.

- I Oslo er lind det dominerende treslaget, og det er det mange gode grunner til. Treet trives godt i klimaet vi har i Oslo, det er nokså motstandsdyktig mot sykdom, kan bli flere hundre år gammelt og kan lett formes. At det i tillegg blir innsektspolinert og dermed gir næring til humler og bier er en ekstra bonus.

- Men om vi skal møte fremtidens ukjente faktorer - som for eksempel sykdommer som kommer med et endret klima - på en god måte, må vi øke variasjonen.

- Vi trenger en større variasjon av type trær som plantes i bymiljø. Det dreier seg om noe så enkelt som rett tre på rett sted og med rett formål. Vi trenger også å utvide perspektivet fra å fokusere på enkelttrær til å tenke klynger av trær.

- Og ikke minst må vi få trærne tidligere og tydeligere inn i reguleringsplanene. Dersom det er regulert inn et tre som skal plantes om 5-6-7 år bør du ideelt sett allerede ha gjort en avtale med en planteskole om fremdyrking. Det er manko på gatetrær og bytrær i markedet, og slik det gjøres i dag kommer trærne alt for sent inn i planene, avslutter Hanne Johnsrud.

 

IMG_5690.jpg

 

Treplantestasjon og rekrutteringsarbeid

For NAML Øst var det avdelingsleder skøtsel og vedlikehold Petter Grinden fra Braathen Landskapsentreprenør AS og prosjektleder Fredrik Ingerstuen fra Agaia som deltok under Treets dag 2022, og de hadde med seg hver sin lærling fra sine respektive bedrifter.

- Vi hadde en stand like ved det gamle Munchmuseet hvor vi reklamerte for blianleggsgartner.no, og en liten treplantestasjon med typiske hagetrær som epletrær, plommetrær, syrin og syrinhortensia. Denne stasjonen var det lærlingene våre som betjente, og det var mange folk innom, forteller Fredrik Ingerstuen.

- Litt bortenfor var trepleiegruppen hos Agaia i arbeid med å erstatte den gamle pilen som står i Tøyenparken med et ungt og friskt tre. Også her fikk publikum lov å delta, og det ble plantet en liten lommeskog med pisk rundt det nye treet, legger han til.

Fredrik deltok også under fjorårets Treets dag i Frognerparken, og forteller om en like god oppslutning og en like stor interesse fra publikum i år som i fjor.

- Vi var veldig heldig med været. Det ble et kjempevær denne dagen, og det var kjekt å se så mye folk, og så mange ivrige barn. Og så var det veldig kjekt å ha med lærlinger, avslutter han.

*

Øverste foto: Jan Khür. Øvrige fotos: Fredrik Ingerstuen

 

IMG_5685.jpg