Trener for WorldSkills 2022 i Shanghai

Publisert

TØNSBERG: Johanne Elida Kalager og Kristian Husum utgjør det norske anleggsgartnerlaget under årets WorldSkills, som denne gangen finner sted i Shanghai. De tror at samholdet deres blir viktig under konkurransen i oktober.

Skole mandag til onsdag, jobb hver torsdag og trening til WorldSkills 2022 hver fredag – slik har ukene vært for Johanne Elida Kalager og Kristian Husum (begge 20) siden oktober i fjor. Mellom 12. og 17. oktober i år er det disse to som skal representere Norge og anleggsgartnerfaget under den 46. WorldSkills-konkurransen (eller Yrkes-VM) som i år altså finner sted i Shanghai.

- Vi gikk i samme klasse ved Gjennestad og nå går vi begge to VG3 Påbygg til generell studiekompetanse ved Færder VGS, så vi kjenner hverandre godt, sier Johanne Elida og Kristian i kor. De har også de samme framtidsplanene. Begge drømmer om en videreutdannelse ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) ved Ås, og en framtid som landskapsingeniører.

- Vi er veldig enige om ting. Det er det som gjør at vi samarbeider godt, sier Johanne Elida.

- Men det er ikke gitt at vi kommer inn, legger hun til.

Deltagere fra 85 nasjoner
WorldSkills 2022 vil samle deltagere fra hele 85 ulike nasjoner, og det skal konkurreres i 63 ulike fag. Norge stiller med Det Norske Yrkeslandslaget, som i år har utøvere i elleve forskjellige fag.

- Koronaen har skapt litt problemer for oss i år. Bransjer som for eksempel reiseliv og kokker har blitt hardt rammet av pandemien, og flere av fagene hvor vi normalt ville stilt lag vil i år bli avviklet uten norske deltagere, sier Nils Karjetta fra Anleggsgartner Kalager AS og SOA. Han er lagleder for alle utøverne på det norske Yrkeslandslaget i tillegg til å være trener for Johanne Elida og Kristian – en oppgave han er særdeles godt kvalifisert til som vinner av EuroSkills 2018 i Budapest sammen med Kjetil Schwoch.

- Jeg er assisterende trener. Hovedtreneren i år er Patryk Chesy fra Skaaret Landskap AS og SOA, presiserer Nils, og legger til at han også er assisterende teamleder for det norske Yrkeslandslaget. Der er det Yvonne Sagmoen som har hovedansvaret.

Når det gjelder årets anleggsgartnerdeltagere roser han ferdighetene til Johanne Elida og Kristian, og slår fast at Norge i år har to flinke og motiverte utøvere.

WorldSkills 2.jpg

Engasjerte og lærevillige
- De er veldig engasjerte og lærevillige, og de skjønner alvoret i det de holder på med. Det er et viktig år i livene deres dette her, og det kommer til å gi dem mye.

Det siste er han selv et levende bevis på. Deltagelsen i EuroSkills 2018 har gitt ham mange muligheter innenfor faget, et stort nettverk og vennskap som vil vare livet ut.

- EuroSkills har gjort meg trygg på meg selv og lært meg å stole på egne avgjørelser. Jeg lærte også å jobbe i team, og å bruke tiden effektivt. Jeg vokste både som menneske og som anleggsgartner, sier han.

Samholdet blir viktig
Nå er det altså Johanne Elida og Kristian som skal vokse som mennesker og anleggsgartnere, på en enda større scene enn EuroSkills. Foreløpig jobber de innendørs i en hall ved SOA med oppgaver som oppsnoring, tegneforståelse og nøyaktighet. Til våren vil de trekke utendørs. Da venter trening på tidligere WorlsSkills-oppgaver i full skala. I tillegg vil de delta under hagemessen på Lillestrøm i april, hvor de skal øve på å legge stein.

På spørsmål om hva de selv mener er styrkene deres trekker begge to fram årene ved Gjennestad og læretiden ved henholdsvis Det kongelige hoff – Slottsgartneriet og Strandman.

- Vi har vært heldige å få gå i lære hos bedrifter som har kvalitet som et fokus. I tillegg til dette tror jeg at samholdet vårt er viktig både nå under forberedelsene og under selve konkurransen, sier Johanne Elida.

Kristian trekker også fram bedriftene hvor de i dag jobber (som er Anleggsgartner Kalager AS og Strandman) som viktige støttespillere.

- Begge bedriftene er positivt innstilt, og de er en del av støtteapparatet vi har rundt oss. De lar oss få trene det vi må, og dersom det er mulig vil de bli med oss til Shanghai.

- Så vi har et stort team rundt oss med venner, familie og kolleger, avslutter begge i kor.

WorldSkills 3.jpg