Onsdag 27. november åpner Park og Anleggsmessen i NOVA Spektrum på Lillestrøm, og som vanlig vil NAML være tydelig til stede både med egen stand og med et rikholdig fagprogram. Programmet i år inneholder foredrag om overvannshåndtering, fremmede arter, naturrestaurering, planter til pollinatorer, karbonfangst i betongindustrien, grønn omstilling, unike naturlekeplasser, og "speed date" med leverandører.
Nytt av året er at Park og Anleggsmessen arrangeres parallelt med Kommunalteknikkmessen, som også har et eget fagprogram. Dermed er det denne gang et ekstra fyldig program tilgjengelig for dem som tar turen til Lillestrøm for faglig påfyll, og det samlede programmet for disse to messene finner du her.
https://poga.no/program/
Lang planleggingshorisont
NAML sitt program er det Ida Tindeskog som har satt sammen. Hun startet i jobben som fagansvarlig i NAML i april i år, og dette er følgelig det første fagprogrammet hun har hatt ansvaret for. Arbeidet med årets messe startet for hennes del mer eller mindre med det samme hun var på plass hos NAML som nyansatt.
- Jeg begynte å jobbe med dette i starten av april, og tanken min har vært å ta pulsen på noe av det som skjer og ikke minst det som diskuteres i bransjen vår, sier hun.
Et eksempel hun trekker fram er foredraget til Jorun Hovind, som finner sted i sal 1 allerede klokken 10:30 den 27. november – og som så gjentas samme plass dagen etter klokken 11:30.
- Dette er hyperaktuelt. Artsdatabanken kategoriserer stadig flere kjente, kjære og mye brukte planter med Høy risiko og Svært høy risiko, som er en ny problemstilling for oss anleggsgartnere. Å lage miljørisikovurderinger av planter er rett og slett noe vi trenger å lære oss, slår hun fast.
Et annet svært aktuelt foredrag er «Karbonfangstbetongen kommer neste år – er dere klare?», hvor Vetle Houg, direktør for Heidelberg Materials, vil fortelle om karbonfangstprosjektet på Brevik som har fått oppmerksomhet fra hele verden.
- I tillegg til foredraget med Jorun Hovind er vel dette det jeg er mest spent på selv, og jeg ble veldig glad da Vetle sa ja til å stille opp. Det var for øvrig noe jeg opplevde hver gang
jeg henvendte meg til folk med en forespørsel. Alle jeg har kontaktet sa ja, noe som jo er veldig gledelig og som kanskje også forteller at folk ser verdien av å snakke foran publikummet vårt, sier Ida.
En viktig arena Hun mener også at fagprogrammet er viktig både for NAML og for Park og Anleggsmessen.
- For NAML er dette en arena å vise oss fram på både overfor eksisterende medlemmer, mulige nye medlemmer, og alle andre. For Park og Anleggsmessen er fagprogrammet vårt på mange måter legitimiteten til hele messen, og det som løfter den fra å være et rom med tilbydere til også å være et rom fullt av kunnskap og fagutveksling.
- I tillegg må jeg nesten nevne speed-datingen som vi runder av begge dagene med. Dette er et nytt konsept som vi tester ut for første gang, hvor vi har valgt ut tre ulike aktører som hver har fått ti minutter til å presentere seg. De tre utvalgte den første dagen er Vxtr, som produserer norske planter for anlegg, naturrestaurering og skogbruk, ASAK, som de fleste vel kjenner til fra før, og Florense-nettverket, som er et nytt kvinnenettverk for anleggsgartnerbransjen.
- Dagen etter er det mulig å få en speed-date med Utomhus, som jobber med sirkulære masser, Gind, som vil preswentere klimarobuste steinbelegg, og Ljone Stauder, som vil snakke om villflora i anlegg.
- Summa summarum mener jeg vi har satt sammen et veldig godt program i år, og jeg gleder meg til to spennende dager på Lillestrøm, avslutter Ida Tindeskog.