SL Stenlegging AS har utviklet Norges første godkjente rotløfter til løfting av trær

Publisert

Etter forgjeves å ha saumfart markedet etter godkjent utstyr for løfting av trær, kontaktet SL Stenlegging AS leverandøren Transportutstyr AS for å utvikle dette. Tre måneder senere kan plantesesongen nå starte med en godkjent rotløfter.

Da SL Stenlegging AS skulle kjøpe inn nytt løfteutstyr til løfting av trær til takhagene som skal bygges dette året, fant de raskt ut at ingen leverandører kunne levere et godkjent produkt. De kontaktet også leverandører i Tyskland som leverer slike rotløftere, men disse kunne verken leveres med godkjenning eller brukerveiledning.

- Å benytte godkjent utstyr er svært viktig både for sikkerheten til våre medarbeidere og andre arbeidere på byggeplassen, forteller HMS- og KS leder Marius Andersen i SL Stenlegging.

- I tillegg er det viktig at trærne håndteres på en god måte slik at de ikke skades under for eksempel kraning til tak. Trær som løftes veier opp til 900 kilo, og det er viktig at dette utføres med utstyr godkjent for slik bruk, sier han.

 

Fyller et hull i markedet
Løsningen for SL Stenlegging ble dermed å utvikle det nødvendige utstyret selv.

- Å bestille produkter fra utlandet som ikke var godkjent med samsvarserklæring i Norge ville ikke blitt godkjent av ekstern kontrollør. I Tyskland er de store på grønt, og utstyr tilsvarende det vi nå har utviklet er hyllevare der nede, men uten samsvarserklæringen og en norsk brukerveiledning hjelper ikke det oss stort.

- På mange måter kan du si at det hittil har vært et hull i det norske markedet når det gjelder denne spesifikke typen løfteutstyr, og det hullet har vi nå tettet sammen med Transportutstyr AS, sier Andersen.

Sammen med Maja Sawicka, fagansvarlig for grøntanlegg i SL Stenlegging AS, tok han utgangspunkt i eksisterende tyske løsninger for løfting av trær da han begynte å tegne på en norsk løsning.

- Disse videreutviklet vi for å kunne brukes på trær i forskjellige størrelser. Vi kontaktet så Transportutstyr AS og fortalte om produktet vi ønsket oss for å høre om de kunne utvikle dette, forteller han videre.

Der var responsen utelukkende positiv.

 

 Produseres og selges av Transportutstyr AS
- Vi synes dette virket som et spennende produkt, og kontaktet våre produksjonssentre for å undersøke om det lot seg gjennomføres. Det ble deretter laget et demoprodukt som videre gjennomgikk belastningstester, forteller Knut Magne Berg, daglig leder i Transportutstyr AS.

Da produktet hadde bestått testene ble det laget både en brukerveiledning og samsvarserklæring i henhold til Maskindirektivet. Disse ble godkjent i begynnelsen av april, tre måneder etter arbeidet startet.

Den første kunden som bestilte den nyutviklede rotløfteren var selvsagt SL Stenlegging, som nå har fire slike tilgjengelig til glede for både mennesker, trær og Maskindirektivet denne sesongen.

- Vi gleder oss til å ta i bruk det nye løfteutstyret. Nå kan vi ta vare på både rotklumpen og rothalsen til treet ved løfting til takhagene. I tillegg kan dette utføres på en sikker måte for våre medarbeidere, og alle som ferdes på byggeplassen, forteller Maja Sawicka, fagansvarlig grøntanlegg i SL Stenlegging AS.

*

Foto: Marius Andersen og Maja Sawicka i SL Stenlegging AS med den nye rotløfteren

 

Skjermbilde 2024-04-24 kl. 13.22.44.png