Konkurranse på ulike vilkår – utfordrer rettferdigheten i offentlige anbud

Publisert

Statsforvalteren i Vestfold har nylig lyst ut en tilbudskonkurranse hvor både private selskaper og arbeidsmarkedsbedrifter som Grep Grenland er invitert til å delta. Grep Grenland opererer imidlertid med helt andre rammevilkår enn vanlige aksjeselskaper, som er avhengige av positivt driftsresultat for å overleve. Dette reiser spørsmål om hvorvidt konkurransen er rettferdig.

En voksende utfordring

Dette er en følsom, men økende problemstilling. I stadig flere markeder dukker det opp arbeidsmarkedsbedrifter som mottar ulike former for offentlig støtte – enten i form av lønnstilskudd eller ved fravær av krav om overskudd. Selv om det er positivt at det etableres tiltak for å få flere i arbeid, bør vi samtidig se nærmere på virkemidlene og hvordan disse påvirker det øvrige næringslivet.

Uheldige konsekvenser for næringslivet

Utviklingen fører til en konkurransesituasjon som oppleves som skjev og urettferdig for private aktører. Arbeidsmarkedsbedrifter har vesentlig lavere kostnader og kan derfor tilby tjenester til priser ordinære bedrifter ikke kan konkurrere med.

I Oslo har det blant annet dukket opp kafeer og sykkelverksteder basert på denne modellen, noe som har ført til betydelige utfordringer for nærliggende, ordinære virksomheter som må dekke husleie, lønn og øvrige driftskostnader fullt ut.

Samtidig skal det understrekes at arbeidsmarkedsbedrifter også har særskilte krav og forpliktelser – blant annet behov for større stab til opplæring og oppfølging av sine deltakere.

Forslag til løsning

Vi mener det finnes bedre og mer rettferdige måter å inkludere arbeidsmarkedsbedrifter i slike prosesser. En mulig løsning er at Statsforvalteren inngår avtaler der disse virksomhetene tiltransporteres den valgte entreprenøren. På den måten får personer i arbeidsmarkedstiltak verdifull erfaring og faglig utvikling, samtidig som konkurransen gjennomføres på mer like vilkår.

I tillegg oppfordrer vi Statsforvalteren til å vekte kvalitet og bærekraft høyere i anbudsvurderingen – ikke bare pris. På denne måten sikrer man at oppdrag utføres forsvarlig, effektivt og av fagfolk med riktig kompetanse.

Dersom kravet om samarbeid med en arbeidsmarkedsbedrift, som for eksempel Grep Grenland, inkluderes allerede i konkurransegrunnlaget, vil det også gi en mer rettferdig og forståelig prosess for alle aktører. Et slikt samarbeid kan potensielt føre til rekruttering av fremtidige fagarbeidere da det tvinger frem et tettere samarbeid mellom arbeidsmarkedsbedriften og den ordinære bedrift – en vinn-vinn-situasjon for både bedriftene og samfunnet. Men da må konkurransen rigges annerledes.

Uttalelse fra TNT Landskap AS

– Grep Grenland opererer med et helt annet kostnadsbilde enn oss private aktører. De mottar støtte og har i stor grad lønnstilskudd for dem som utfører oppgavene. Vi er derimot pålagt å drive med overskudd, og kan derfor ikke konkurrere på pris med slike virksomheter, sier TNT Landskap AS.

Som følge av dette har selskapet valgt å ikke delta i tilbudsbefaringen eller selve konkurransen. – Vi mener at dette ikke er konkurranse på like vilkår, og vi kan ikke forsvare å bruke ressurser på anbud hvor arbeidskraft med betydelig lavere personalkostnader gjør det umulig å hevde seg, uttaler selskapet.

Samtidig understreker TNT Landskap AS at de er svært positive til å ta imot personer i arbeidstrening som en del av sin egen drift. – Vi ønsker å bidra til at flere kommer ut i arbeid, og vi mener dette ikke nødvendigvis må organiseres av det offentlige. I årene som kommer vil vi trenge flere hender i vår bransje – vi merker allerede behovet. Derfor er det viktig å ta i bruk hele arbeidskraften og gi alle som kan bidra en plass i arbeidslivet.

TNT Landskap AS er medlem av Norske anleggsgartnere - NAML