Rosespøkelsene i Frognerparken

Påskekrim for anleggsgartnere. Med fokus på faglig innhold:)
Påskekrim for anleggsgartnere. Med fokus på faglig innhold:)
Har du gått gjennom Frognerparken i Oslo i det siste, har du kanskje lagt merke til de mange teppebelagte rosene? Det kan nesten høres ut som tittelen på en krimroman – Rosespøkelsene i Frognerparken. Men bak dette mystiske synet skjuler det seg helt naturlige og nødvendige hagegrep.
Frognerparken har nemlig landets største rosesamling, med hele 15 000 busker fordelt på 150 sorter. I sommersesongen er de merket med botaniske navn, perfekt for deg som ønsker en liten studietur. For å finne ut mer om hva som egentlig skjer med rosene, tok vi en telefon til Patryk Chesy, avdelingsleder for vedlikehold i Skaaret Landskap, som nylig overtok kontrakten for drift av området i tre nye år, med opsjon om forlengelse.
Hvorfor har rosene fått tepper på seg, Patryk?
– Vi dekket rosene i februar for å unngå at de blir svidd av vårsola, forklarer Patryk. – Vi samarbeider med Norsk Roseforening og de beskriver utfordringen godt på sin hjemmeside: «Varmen fra solstrålene får planten over jorden til å vegetere, mens røttene står i tele og is og er ute av stand til å forsyne rosen med vann og næring. Oftest fryser ikke rosene bort, men de tørker inn i denne vanskelige overgangen mellom vinter og vår.»
Han utdyper at når vårsola står på og fordamper væske fra stilkene blir det enda verre. Derfor hjelper det å dekke rosene. - I Frognerparken bruker vi strie, det gir tilstrekkelig skygge samtidig som plantene får «puste».
Når skal dekkingen tas av?
– Vi planlegger å fjerne strien før påske, rundt midten av april, sier han. – Når faren for frostnetter er over og telen i bakken er borte, skjærer vi bort alt som er skadet av frost. Da slipper planten å bruke energi på å kvitte seg med dødt materiale og kan heller fokusere på å bli frisk, sunn og vakker for sesongen.
Hvordan planlegger dere skjøtselen av alle rosebedene gjennom sesongen?
– Vi gjødsler med naturgjødsel, forteller Patryk. – Ved behov kan vi også sprøyte mot sopp, men det skjer bare unntaksvis. Bedene holdes ugrasfrie ved at vi skyfler dem jevnlig gjennom sesongen. På høsten grovskjærer vi rosene, slik at ikke snøens tyngde skal brekke grenene.
Rosesesongen i Frognerparken krever med andre ord både planlegging og kjærlighet – og litt strie i starten. Så neste gang du ser de tildekkede buskene, vet du at det er et viktig ledd i å gi rosene best mulig start på sesongen.