Reisebrev fra GaLaBau

Publisert

Mellom 11. og 14. september i år ble den tradisjonsrike hage-, landskaps- og anleggsmessen GaLaBau arrangert i Nürnberg i Tyskland. Som vanlig var det en stor norsk delegasjon som reiste nedover, og i år var gruppen på til sammen 56 delegater dominert av Landskapsentreprenørene AS som stilte med hele 29 av disse.

For NAML stilte anleggsgartnermester og fagansvarlig Bjørn Aakerholt, og han ble både imponert og litt skuffet over det han fikk se på messen.

- For å ta det negative først, så ble jeg på ingen måte imponert over det jeg fikk se av elektrifisering av store maskiner. På den fronten henger resten av Europa, eller i alle fall Tyskland, etter oss her hjemme.

- Det var rett og slett litt trist å se mengden av fossile maskiner, og det blir spennende å måle dette opp mot utstillerne på Park og Anleggsmessen i slutten av november. Der tror jeg bildet kommer til å se annerledes ut, sier han.

 

Skjermbilde 2022-09-23 kl. 08.20.31.png

Innovasjonspris til Stihl
Når det gjelder de mindre maskinene stilte det seg imidlertid annerledes, og en av løsningene Bjørn lot seg imponere av var det ladbare batteri- og verktøysskapet som Stihl presenterte (og som de også fikk en innovasjonspris for under messen).

- Batterikapasiteten har jo vært en utfordring når det gjelder tung skjøtsel, og dette har Stihl løst gjennom en stort batteriskap i aluminium som man kan montere bak på pickupen og sette på lading om kvelden.

- Med denne løsningen har man batterier nok til å jobbe gjennom hele dagen, og denne typen løsninger tror jeg vil være et viktig bidrag til å få ned både utslippene og bråket knyttet til tung skjøtsel, sier han.

Overvann var et annet aktuelt tema under messen, og NAML arrangerte et treff på standen til ACO hvor de fikk presentert blant annet et nytt system som kobler renner opp mot oppsamlingskummer og videre ut i vanningsløsninger for gatetrær og bed.

- Overvannsløsninger var det flere utstillere som presenterte, så her var utvalget mer omfattende. Under Park og Anleggsmessen 24-25. november på Lillestrøm vil nok dette også være et tema, sier Bjørn Aakerholt.

 

Skjermbilde 2022-09-23 kl. 08.22.21.png

Landschaftgärtner-cup 2022
I løpet av messen ble det tid til mye mer enn å besøke de forskjellige utstillerne, og på torsdagen startet blant annet det tyske mesterskapet i anleggsgartnerfaget - Landschaftgärtner-cup 2022. Konkurransen gikk over to dager, og vinneren ble kåret fredag ettermiddag som en del av GaLaBau-messen.

- Det tyske utdanningssystemet er litt annerledes enn her hjemme, i og med at elevene først blir ansatt i en bedrift. Deretter får de skoleplass gjennom bedriften og så gjennomfører de et utdanningsløp hvor de veksler mellom skole og bedrift. Lagene i mesterskapet stiller derfor fra hver sin bedrift.

- I årets tyske mesterskap var det anleggsgartnerelever fra tolv ulike "fylker" som deltok, og konkurransen var lik det vi finner blant annet under WorldSkills. Mesterskapet fungerer imidlertid ikke som uttak til WorldSkills; der gjennomføres det et helt eget uttak, forteller Bjørn.

Det sosiale er også viktig under en messe som GaLaBau, og fredagskvelden samlet NAML hele den norske delegasjonen til en felles middag. Der stilte også utemøbelprodusenten Vestre, som i år for første gang hadde en egen stand ved messen.