Stend VGS satser på miljø og bærekraft

Publisert

Kompostering, mat i hagen og pollinerende insekter vil bli viktige bestanddeler i det nye VG1 Naturbruk-tilbudet som Stend VGS i Bergen starter opp denne høsten. Skolen har allerede registrert stor interesse, og tror at det nye tilbudet kan bli en alternativ rekrutteringsarena for anleggsgartnerfaget.

Det er ikke bare Stovner VGS som satser urbant med VG1 Naturbruk-linjen sin, som omtalt her i NAML-nytt tidligere i måneden. Også ved Stend VGS i Bergen har de et urbant fokus, og der vil de fra høsten av trekke miljø og bærekraft inn som nye og viktige elementer i undervisningen.

- Initiativet til denne dreiningen var det Vestland fylkeskommune som tok. De har en ambisjon om at fylket skal lede an innenfor det grønne skiftet, og under et besøk her på skolen ble vi utfordret av fylkesordføreren på hvordan vi kan ta del i dette skiftet, forteller rektor Magnus Vaktskjold ved Stend VGS.

- VG1 Naturbruk pekte seg ganske raskt ut som et naturlig sted å starte, sier han.

Skal komme ungdommen og samfunnet til nytte
Det nye tilbudet har som målsetning å bygge opp kompetanse som kan komme både ungdommen og samfunnet til nytte.

- Vi har hatt VG1 Naturbruk ved Stend i en årrekke, og før vi fikk etablert et VG1 og VG2 Anleggsgartner-tilbud inngikk VG1 Naturbruk her hos oss i samfunnskontrakten vi inngikk med anleggsgartnerbransjen i Bergen helt tilbake i 2013 og som deretter ble reforhandlet i 2018. (Les tidligere saker om denne samfunnskontrakten her og her).

- Etter at fylket på tampen av 2019 besluttet å flytte anleggsgartnerutdanningen fra Voss til Stend har naturbruk-linjen vår hatt ulike klasser med fokus på friluftsliv, hest og dyrefag. Nå vil vi satse bredere, og en konsekvens av dette kan bli at VG1 Naturbruk ved Stend igjen kan bli aktuelt som en del av et alternativt utdanningsløp for fremtidige anleggsgartnere, sier Vaktskjold.

- Typiske tema vi vil jobbe med vil være kompostering, mat i hagen og pollinerende insekter. Noe av det vi planlegger å sette søkelys på er humler, og vi vil blant annet samarbeide med borettslag der det snakkes om å anlegge små åkerlapper og dyrke planter som er gode for pollinatorene, sier han.

Stend 2.jpg

Trekker inn eksterne ressurser
- Vi ønsker at elevene våre skal bli ressurspersoner for borettslagene, med søkelys på matauke og trivselstiltak der hvor det i dag gjerne er det jeg vil kalle grønne ørkener. I tillegg vil et tema som nye vekstmedier åpenbart være interessant å se nærmere på. Torv skal jo fases ut, og her ved skolen sitter vi blant annet på store mengder hestemøkk som vi i dag rett og slett graver ned. Kan vi få til en mer bærekraftig bruk av denne mulige ressursen? Slike problemstillinger vil være av interesse for oss fremover, sier Vakstkjold.

Hvilke ulike yrkesgrupper den restrukturerte naturbruk-linjen vil rekruttere til har ikke Stend VGS rukket å lande ennå. Heller ikke om det på sikt vil legges opp til et VG2-tilbud.

- I prinsippet kan elevene søke seg både til VG2 Anleggsgartner og VG2 Landbruk og gartnernæring etter dette kurset, eller for den saks skyld studiekompetanse. Dette vil vi se nærmere på til høsten. Frem mot skolestart vil vi først og fremst konsentrere oss om å bygge et best mulig tilbud, og i tillegg til de interne ressursene ved skolen vil vi blant annet trekke inn foreningen La Humla Suse og professor Dag Lønning ved Høgskulen for Grøn Utvikling.

Gode tilbakemeldinger og stor interesse
- Vi vil også lage til et felt på skolen hvor vi kan prøve oss fram med aktuelle planter. Dette vil bli en øvingsarena for elevene hvor de kan skaffe seg kunnskap, sier Vaktskjold.

Når det gjelder interessen for det nye naturbruk-tilbudet ved Stend forteller rektoren at de har registrert en betydelig nysgjerrighet, og at de allerede har nok søknader til en full klasse registrert i Vigo.

- Vi har også fått gode tilbakemeldinger fra dem vi har rådført oss med, og vi gleder oss til skolestart, avslutter han.

Stend 3.jpg