- Denne utnevnelsen er en stor ære for ELCA, sier ELCA-president Henrik Bos..
- Det betyr at vi anerkjennes som en relevant interessent og verdsettes for den ekspertisen vi representerer på vegne av våre medlemmer, når det gjelder design, etablering og vedlikehold av grøntområder og naturbaserte løsninger. Vi har vært svært aktive i arbeidet for å støtte det urbane kapittelet i Naturrestaureringsforordningen og for å støtte Europakommisjonen i å realisere denne loven. Nå som ELCA er en del av ekspertgruppen, er vi involvert i den videre utviklingen av loven og kan direkte fremme våre synspunkter."
NAML som en aktiv del av ELCA
Som en nasjonal medlemsorganisasjon i ELCA, er NAML stolt over å være en del av dette arbeidet. Utnevnelsen til ELCA viser at grøntfaget blir tatt på alvor og at vår kompetanse innen design, etablering og vedlikehold av grøntområder blir verdsatt. Dette gir oss en unik mulighet til å påvirke og bidra til utformingen av rammebetingelser som vil forme bransjens fremtid.
Hva betyr Naturrestaureringsforordningen?
Naturrestaureringsforordningen, som trådte i kraft 18. august, er den første loven som strukturelt forplikter byområder til å styrke grøntarealene. Loven setter klare mål:
- Ingen netto tap av grøntarealer eller tredekke innen 2030.
- En økning i grøntarealer og tredekke mellom 2030 og 2050 til et tilfredsstillende nivå, som skal defineres av ekspertgruppen.
Nasjonale og lokale myndigheter må utarbeide restaureringsplaner i samarbeid med relevante interessenter. ELCA vil arbeide for at landskapsentreprenører og anleggsgartnere inkluderes i disse prosessene, slik at bransjens kunnskap og løsninger kan bidra til å nå målene.
Samarbeid på tvers av Europa
ELCA har allerede etablert dialog med aktører som Eurocities, European Environment Agency og World Wildlife Fund for å samle støtte og sikre at bransjens perspektiver blir hørt i ekspertgruppen. Gjennom dette samarbeidet styrkes påvirkningsmulighetene til å fremme grønn omstilling i hele Europa.
NAML ser muligheter
I tråd med vår tradisjon ser NAML muligheter for å påvirke og bidra til rammebetingelser som fremmer grøntfagets betydning både nasjonalt og internasjonalt. Norsk politikk forholder seg til signalene fra EU, og vi vil jobbe for å sikre at bransjen står sterkt også i fremtiden.