Til topps i lærlingekåring

Publisert

Årets Lærling 2022 i Asker kommune er 32 år gammel, har bachelor i biologi ved NTNU i Trondheim og jobber som anleggsgartner med fagbrev hos Skaaret Landskap. Ruben Møller Aas har alltid vært interessert i planter, men visste likevel ikke hva en anleggsgartner er da han var ferdig utdannet biolog. Det vet han nå.

I går fikk Ruben Møller Aas det synlige beviset på at han er kåret til Årets Lærling 2022 i Asker. Prisen gis ut av Asker kommune i samarbeid med Bleiker, Holmen, Røyken og Nesbru videregående skoler, Asker Næringslivsforening og Danske Bank avdeling Asker, og prisoverrekkelsen fant sted hos Skaaret Landskap AS hvor Ruben startet karrieren sin i anleggsgartnerfaget som innleid ufaglært arbeidskraft via et rekrutteringsbyrå for fem år siden.

Forut for dette studerte han biologi i tre år ved NTNU i Trondheim, og hos Skaaret skjønte de raskt at de hadde fått et talent utenom det vanlige inn dørene mer eller mindre ved en tilfeldighet.

- Ruben gjorde det tidlig klart at han heller ville jobbe ute enn å sitte på kontor, og for oss var bakgrunnen hans fra Trondheim et stort pluss. Men like viktig var motivasjonen hans. Han hadde lyst å bli fagarbeider, og vi så ingen grunn til at vi ikke skulle ansette ham. Så derfor gjorde vi det, sier faglig leder Roar Soot.

Han er opplæringsansvarlig hos Skaaret Landskap, og har akkurat nå ansvaret for 14 lærlinger i anleggsgartnerfaget og tre i maskinførerfaget.

 

Aktiv rekruttering av lærlinger
- Målet vårt er at vi til enhver tid skal ha rundt 20 lærlinger, og vi drar aktivt rundt og rekrutterer både fra VG2 og fra relevante bransjer hvor unge talenter har mistet jobben i kjølvannet av pandemien og ønsker å omskolere seg.

Ruben passer ikke inn i noen av disse kategoriene.

- Det er på ingen måte nødvendig med bachelor for å bli en god anleggsgartner, men det er heller ikke noe minus. Og når bacheloren er i biologi er det jo absolutt relevant for faget vårt, sier han.

Det er Ruben enig i.

- Som del av studiet lærte jeg meg blant annet alle de viltvoksende plantene i Trøndelag, inklusive kjennetegnene for å skille dem fra hverandre, hvilke vekstvilkår de krever og hvilke sykdomstegn man skal se etter hos de ulike plantene.

- Dette er veldig godt linket opp mot slik anleggsgartnerfaget nå utvikler seg, med et større og større fokus på norske stedegne og bievennlige planter. På dette området har jeg en del basiskunnskaper som jeg ser at kan bli nyttige fremover, selv om jeg først og fremst jobber innenfor den grå delen av faget akkurat nå, sier han.

 

Uvitende finalist
Han var helt uvitende om at Roar Soot hadde nominert ham til Årets Lærling 2022 før han ble bedt om å bli med Roar i et møte med juryen.

- På det tidspunktet var vi vel tre finalister igjen i konkurransen, og juryen skulle intervjue hver og en av oss. Det var ganske omfattende intervjuer, og det var overveldende og veldig hyggelig å høre alle lovordene som blant annet Roar hadde sagt om meg.

I nomineringsskjemaet som Roar Soot sendte inn da han meldte Ruben på konkurransen var det en rekke spørsmål omkring egenskaper som nøyaktighet og punktlighet, og i konkurransen ble det også lagt vekt på praktiske og menneskelige verdien hos kandidatene.

Ruben fikk gjennomgående høye score fra Roar, og opplæringsansvarlig hos Skaaret er glad for at juryen kom til de samme konklusjonene som ham.

- Ruben var en soleklar nominasjonskandidat. Det er ikke hver dag vi ser slike talenter her hos oss, og jeg gleder meg med ham over denne fullt fortjente utmerkelsen, avslutter han.

 

IMG_1958.jpg